image

Praktisch

De werkwijze van de osteopaat.

Een eerste bezoek bij de osteopaat bestaat uit een uitgebreid intakegesprek, een klinisch onderzoek en een eerste behandeling.

Medische Voorgeschiedenis

Bij dit intakegesprek informeert de osteopaat naar de klachten en de medische voorgeschiedenis van de patient. Aangezien bewegingsbeperkingen in het menselijk lichaam al lange tijd aanwezig kunnen zijn (sommige blokkades gaan terug tot bij de geboorte) zal de osteopaat zich tijdens een vraaggesprek een idee willen vormen over de medische voorgeschiedenis. Heel wat bewegingsbeperkingen ontstaan posttraumatisch (na een trauma of ongeval). Dergelijke trauma’s kunnen gedurende jaren en ook in de toekomst nog een blijvende invloed uitoefenen op het optimaal functioneren van het lichaam van de patient.

Vervolgens wordt het lichaam manueel door de osteopaat onderzocht op bewegingsbeperkingen. Hierbij ligt of zit de patiënt (meestal in ondergoed) op de behandelbank. De osteopaat gebruikt zijn hoog ontwikkelde palpatie (vaardigheid om te voelen met de handen) om na te gaan welke zones in het lichaam behandeld moeten worden. De lichaamshouding, de beweeglijkheid en weerstand van spieren en gewrichten worden onderzocht. Indien nodig voert de osteopaat specifieke testen uit. Er wordt ook rekening gehouden met eventuele radiografieën of scans die de patient ten allen tijde kan meebrengen. Na afloop van het onderzoek zal de osteopaat zijn bevindingen met u bespreken en toelichten.

Meestal start de eerste behandeling kort na het osteopatische onderzoek. Het onderzoek en behandeling wordt door de osteopaat met de handen uitgevoerd; er wordt geen apparatuur gebruikt.

De hand van de osteopaat.

De hand van de osteopaat wordt uiteindelijk hoofdzakelijk gestuurd op basis van de verkregen sensibele informatie. Dit koppelt hij aan de verkregen informatie bij het intakegesprek, bij de bespreking van de medische voorgeschiedenis, de klachten en bij de observatie van van de zit-, lig- en staande houding.

Een geoefend osteopaat zal, bij het verwerkingssysteem van alle informatie, de hand als het ware automatisch of intuïtief laten reageren om zo de meest efficiënte therapeutische behandeling mee te geven. Sommige manuele technieken kunnen vrij direct en stevig zijn, andere zijn eerder zacht en ontspannend, afhankelijk van de aard van de bewegingsbeperking en de fysieke toestand van de patiënt. Een osteopaat is opgeleid om ernstige medische afwijkingen, die verder specialistisch onderzoek of behandeling vereisen, uit te sluiten en indien nodig met de huisarts te overleggen. Een osteopaat stimuleert het zelfgenezend vermogen van de patiënt. De patiënt geneest m.a.w. zichzelf, de osteopaat geeft enkel een zet in de juiste richting.

Afhankelijk van de klacht kan een tweede consult snel (binnen 1 week) of enkele weken later volgen.

image
Aarzel niet en neem contact op.
Maak een afspraak

Tarieven & Terugbetaling

Zorgverzekeringen.

Wij maken u attent op deze link: zorgverzekeringwijzer.nl Op deze website staan (onder andere) de vergoedingen osteopathie van alle verzekeringen vermeld. Hier kunt u beoordelen of uw aanvullende verzekering voldoet.

Eigen risico.

Osteopatische behandeling is niet verzekerd in de basisverzekering en wordt daarom niet verrekend met het wettelijk eigen risico

consultprijs per 2020
eerste consult 95,00 euro
vervolgconsult 80,00 euro